Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η Προσωποκεντρική Προσέγγιση;
Η θεωρία της προσωποκεντρικής προσέγγισης έχει τη βάση της στη φαινομενολογία. Η φαινομενολογία υποστηρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχει και τα ερεθίσματα που λαμβάνει, αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Με γνώμονα τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, η προσωποκεντρική θεραπεία τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο της θεραπευτικής σχέσης. Είναι μη κατευθυντική προσέγγιση χωρίς να τίθεται κάποιος στόχος από τον θεραπευτή. Η θεωρία της προσωποκεντρικής θεραπείας βασίζεται πάνω στο χτίσιμο της θεραπευτικής σχέσης μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Έγκειται στις δεξιότητες του θεραπευτή να παρέχει τις συνθήκες της αποδοχής, της ενσυναίσθησης και της παρουσίας προς τον άνθρωπο απέναντί του ώστε να μπορέσει να τον βοηθήσει, στο αίτημα του.
Τι μπορώ να κάνω για εσένα;
Ως προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια, είμαι εδώ για να σε συντροφεύσω στο προσωπικό σου ταξίδι είτε είναι για μία είτε για περισσότερες συνεδρίες.
Η προσωποκεντρική προσέγγιση είναι μη κατευθυντική. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρω την πρωτοβουλία να σε κατευθύνω προς κάποιον στόχο, ούτε θα σου δώσω βήματα-τεχνικές που θα πρέπει να ανταποκριθείς. Αυτό που κάνουμε σε κάθε μας συνάντηση είναι να μιλάμε και να συζητάμε μαζί τα θέματα που φέρνεις και να προσπαθούμε να βρίσκουμε μαζί με ποιον τρόπο θα μπορούσες καλύτερα να ανταποκριθείς στα θέματα που σε απασχολούν. Ο ρόλος μου είναι να μπορέσω να σου προσφέρω έναν χώρο εχεμύθειας χωρίς κριτική, ώστε να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου στο δικό σου ρυθμό. Θα είμαι δίπλα σου σε αυτό το ταξίδι, για να σε βοηθήσω να αντιμετωπίσεις αυτό που σε προβληματίζει.
Τα θέματα που θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε ενδεικτικά είναι: – Διατροφικές Συνήθειες – Αρνητικά Συναισθήματα – Άγχος – Πένθος – Φόβοι – Σχέσεις – Οικογενειακά ζητήματα – Χαμηλή Αυτοπεποίθηση – Εικόνα εαυτού – Προσωπική Ανάπτυξη
Πότε πρέπει να αρχίσω ψυχοθεραπεία;
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στην καθημερινότητα μας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν όλους εμάς στην πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή. Έντονη καθημερινότητα, στρεσογόνες καταστάσεις στη δουλειά ή στην οικογένεια, φοβίες που σε κρατάνε μακριά από τις επιθυμίες σου, συναισθήματα που δεν μπορείς να εκφράσεις και πολλά ακόμα που μπορεί να σε δυσκολεύουν μέσα στη μέρα σου ή σε κάποια περίοδο της ζωής σου.
Στη συνέχεια, θα βρεις συνοπτικά τους λόγους που θα μπορούσες να αρχίσεις ψυχοθεραπεία: – Όταν αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση – Όταν αναγνωρίζεις ότι αντιμετωπίζεις μια δυσκολία και σου είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς – Όταν θέλεις να έχεις καλύτερη σχέση με τους γύρω σου – Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου
*Αν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν είναι, όπως θα ήθελες να είναι, ακόμα και αν δεν μπορείς να εστιάσεις κάπου συγκεκριμένα, δώσε μία ευκαιρία στον εαυτό σου να κατανοήσει τι του συμβαίνει. Η μία και μοναδική φορά στον ψυχοθεραπευτή δεν είναι θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμη σε μία δύσκολη στιγμή σου. Μην διστάσεις να προσφέρεις στον εαυτό σου την βοήθεια που χρειάζεται.
Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;
Μία συνεδρία διαρκεί 55 λεπτά.
Θα πρέπει να έρθω πολλές φορές;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία. Ο χρόνος εξαρτάται από το αίτημα σου και κατά πόσο μπορείς να τον αφιερώσεις στη διαδικασία.
Κάθε πότε έρχομαι;
Η συνεδρία γίνεται μία συγκεκριμένη ώρα κάθε εβδομάδα και αυτή η ώρα δεσμεύεται για εσένα. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ανάγκη σου και κατόπιν συννενόησης.
Αν λέιψω;
Η ώρα που έχουμε κανονίσει είναι μία ώρα που δεσμεύεις για εσένα. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να έρθεις σε κάποια συνεδρία καλό θα ήταν να με ενημερώσεις τουλάχιστον μία μέρα (24 ώρες) πριν και να μπορέσουμε να βρούμε μία άλλη μέρα μέσα στη εβδομάδα εφόσον είναι εφικτό. Στην περίπτωση έγκαιρης ενημέρωσης δεν θα υπάρξει κάποια χρέωση. Σε αντίθετη περίπτωση, η ακύρωση τελευταίας στιγμής ή απουσίας χωρίς ενημέρωση η συνεδρία χρεώνεται κανονικά. Εξαιρούνται περιπτώσεις για λόγους υγείας.
Πόσο χρεώνεται μία συνεδρία;
Μία συνεδρία κοστίζει 40€.
