Γεια σου και καλώς ήρθες
Θα ήθελα να σε προσκαλέσω σε μία ενσυνείδητη βόλτα, με διάρκεια μία ώρα είτε στο Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι, είτε στην Πειραϊκή στον Πειραιά.

Κόστος συμμετοχής : 5€

Προσφέρεται για παρέες, οικογένειες με παιδιά στην εφηβεία (+15) και μεμονομένα άτομα

Έλα να πάμε μία βόλτα με εστιασμένη την προσοχή μας στο εξωτερικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό. θα μάθουμε τεχνικές ενσυνείδητης προσοχής καθώς περπατάμε, τεχνικές που μπορείς να αξιοποιήσεις και εσύ σε ένα δικό σου περπάτημα.

Το περπάτημα είναι μία δραστηριότητα που βοηθά στην ηρεμία και τη χαλάρωση του νου από συναισθηματικές εντάσεις. Όταν συνδυαστεί με τεχνικές ενσυνείδητης προσοχής μπορεί να γίνει μια καινούργια εμπειρία ηρεμίας, ευεξίας και σύνδεσης με τον εαυτό μας στο «εδώ και τώρα».

Θα περπατήσουμε,  παρατηρώντας με επίγνωση το χώρο γύρω μας αλλά και μέσα μας.  Με στραμμένη τη ματιά μας στο «εδώ και τώρα» , θα κάνουμε παρέα μία παύση από την απαιτητική καθημερινότητα μας. Μία παύση ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον εγκέφαλο μας να κάνει ένα διάλειμμα.

Διάλειμμα από τι;
Διάλειμμα από τη συνήθεια του εγκεφάλου μας να σκέφτεται ξανά και ξανά καταστάσεις που δεν ανήκουν στην παρούσα στιγμή. Με το να αφήνουμε το μυαλό μας να γυρίζει ξανά και ξανά σε σκέψεις απομακρυνόμαστε από τις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας  που μας γεμίζουν ηρεμία, ενέργεια και χαρά.

Ο εγκέφαλος μας, μαζί με εμάς, έχει συνηθίσει να τρέχει και να εργάζεται. Ένα κομμάτι δουλειάς του εγκεφάλου γίνεται μέσω των σκέψεων. Σκέψεις καινούργιες, δημουργικές και άλλοτε δυσλειτουργικές, επαναλαμβανόμενες και συνεχής. Η 2η κατηγορία σκέψεων, πολλές φορές βαραίνει την καθημερινότητα μας, αφού δεν μας επιτρέπουν να αισθανθούμε χαρά, ξεκούραση και ηρεμία. Ένας φαύλος κύκλος σκέψεων ξεκινά σε στιγμές που ο εγκέφαλος μας αρχίζει να χαλαρώνει. Συνηθισμένος να δουλεύει, ο εγκέφαλος μας δυσκολεύεται στην κατάσταση ηρεμίας και ψάχνει τρόπους να συνεχίσει την εργασία του.

Τη συνήθεια αυτή του εγκεφάλου μπορείς να την εντοπίσεις σε μικρές στιγμές της καθημερινότητας,

  • όταν πέφτεις για ύπνο και σκέψεις έρχονται να σε  κρατήσουν ξύπνιο/α ενώ νυστάζεις και θέλεις να κοιμηθείς,
  • όταν θέλεις να χαλαρώσεις και χωρίς πραγματική ανάγκη ασχολείσαι με εφαρμογές των «έξυπνων» συσκευών χωρίς ουσιαστικό λόγο,
  • όταν βγαίνεις για μια χαλαρή βόλτα και η σκέψη σου αντί να ηρεμεί, αναδύει διάφορες σκέψεις πολύ συχνά ασύνδετες μεταξύ τους . Αυτή η συνήθεια πολλές φορές αναδύει συναισθήματα ανάλογα με τις σκέψεις. Δεν είναι σπάνιο, κάτι που ξεκινάει ως μία χαλαρή βόλτα, να μας γυρίζει πίσω με αίσθηση κούρασης ή συναισθήματα έντασης.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις συνθήκες που ο εγκέφαλος μας «ξεθάβει» δουλειά όταν νιώθει ότι μένει άπραγος, με τις ανάλογες συνέπειες για εμάς. Ίσως να τον έχουμε μάθει έτσι, άλλωστε δεν είναι σπάνιο να νιώθουμε και εμείς οι ίδιοι περίεργα με τον εαυτό μας όταν δεν έχουμε με κάτι να ασχοληθούμε.

 

Πολλοί αναρωτιούνται, και γω μέσα σε αυτούς, αν είναι δυνατόν να σταματήσει ο εγκέφαλος μας να σκέφτεται/επεξεργάζεται καταστάσεις. Η απάντηση είναι όχι. Η διαφορά έρχεται στην πρόθεση που έχουμε κάθε φορά. Αν η πρόθεση μας είναι να σκεφτούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζουμε, είναι αναμενόμενο να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει. Αν όμως θέλουμε να πάμε μία βόλτα, να ηρεμήσουμε, να απομακρυνθούμε για λίγο από την καθημερινότητα μας και εμείς συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε διάφορες στρεσσογόνες καταστάσεις, τότε δεν δίνουμε στον ευατό μας αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε παρόν στη στιγμή μας ούτε και στις αναγκές του εαυτού μας.

Πως μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά;
Για αρχή με μία παύση.
Ένα μικρό διάλειμμα στον εγκέφαλο μας από τη συνεχή εργασία που έχει αναλάβει.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ήδη υπάρχουσες σκέψεις, δίνουμε χώρο στις αισθήσεις μας να δεχτούν ερεθίσματα από ότι υπάρχει  γύρω μας την ίδια στιγμή που συμβαίνουν. Ταυτόχρονα αφήνουμε χώρο σε καινούργιες σκέψεις και συναισθήματα να βγουν προς τα έξω χωρίς παραπάνω σκέψη (extra δουλειά) και χωρίς κριτική διάθεση.

Αναρωτιέσαι αν αυτός ο τρόπος μπορεί να σε βοηθήσει;
Δώσε μία ευκαιρία

 

Σε προσκαλώ να με ακουλουθήσεις στη βόλτα μου. Μία βόλτα με τεχνικές εμπνευσμένες από το χώρο του mindfulness όπου θα γνωριστούμε, θα αναπνεύσουμε και θα περπατήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να μάθει έναν καινούργιο τρόπο χαλάρωσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις
οπουδήποτε.

Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσεις πως βοηθά εμένα το ενσυνείδητο περπάτημα

ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ;

Ανάλογα με τη διάθεση που έχεις ο καθένας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 2 τοποθεσίες:

ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

Το άλσος Συγγρού, ένα καταπράσινο άλσος στο Μαρούσι απέναντι από το ΚΑΤ, προσφέρεται για μία βόλτα στη σκιά των δέντρων. Σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μακριά από την Αθήνα σε κάποιο βουνό. Ήσυχο, καθαρό, με μυρωδιές των δέντρων και ήχους από πουλιά. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να συναντήσουμε και κάποια από τις χελώνες που μένουν στο άλσος. Το άλσος είναι μέρος συνάντησης ανθρώπων που συνηθίζουν να αθλούνται, να συναντούν φίλους, να παιρνούν χρόνο με την οικογένεια τους και να κάνουν picnic.

Η συνάντηση μας γίνεται στις θέσεις στάθμευσης (parking) του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και από εκεί θα προχωρήσουμε μαζί προς το εσωτερικό του άλσους. Θα γνωριστούμε, θα αναφερθούμε στο τι σημαίνει να είμαστε ενσυνείδητοι και σταδιακά θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας. Δεν θα αναλώσουμε το χρόνο μας σε θεωρίες,  μόνο σε λίγα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν σε αυτό το πρώτο βήμα προς την επίγνωση του «εδώ και τώρα» αφήνοντας πίσω σκέψεις που μας δυσκολεύουν να απολαύσουμε μικρές στιγμές.

Καθαρά μονοπάτια, ευκολοπάτητα, θα οδηγήσουν για λίγο το δρόμο μας ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό που έχει να δώσει το περιβάλλον του άλσους στον καθένα από εμάς. Προτείνεται ένα αθλητικό παπούτσι και ένα άνετο ντύσιμο. Κάποια στιγμή θα κάτσουμε για λίγο στο χώμα, θα έχω μαζί μου ένα ύφασμα ώστε να μην λερωθούν τα ρούχα μας, παρόλα αυτά μπορείτε να φέρετε και εσέίς κάτι που να σας διευκολύνει όταν κάθεστε κάτω πχ ένα στρωματάκι/ύφασμα ή ένα μαξιλαράκι. Ένα μπουκάλι νερό είναι απαραίτητο ή ότι άλλο θέλετε να πιείτε. Αποφεύγουμε το φαγητό και το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας, αφήνουμε το χώρο καθαρό.

ΠΕΙΡΑΙΚΗ
θέση Σταυρός, μνημείο του Αφανούς Ναύτη

Η ακτή της Πειραϊκής βρίσκεται στον Πειραιά με πρόσβαση από το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο.

 

Ένα κομμάτι από τα ιστορικά «θεμιστόκλεια τείχη» αποτελούν τη σημερινή Πειραϊκή. Κατα μήκος του δρόμου, υπάρχουν βράχοι, τα λεγόμενα «βραχάκια της Πειραϊκής», όπου θα περπατήσουμε στο πεζοδρόμιο δίπλα τους. Οι ήχοι της θάλασσας και των γλάρων θα μας κρατήσουν συντροφιά στη βόλτα μας. Η θέση της Πειραϊκής ανήκει σε κατοικημένη περιοχή, σπίτια από τη μία πλευρά θάλασσα από την άλλη. Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός αφού ενώ βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα σου αφήνει την αίσθηση ότι είσαι κάπου άλλου. Εικόνες από γλάρους, βάρκες, καΐκια και τα μεγάλα πλοία της γραμμής θα κάνουν και αυτά, μαζί με εμάς, το δικό τους ταξίδι.

Θα συναντηθούμε στο σημείο του «Σταυρού», ένα μνημείο για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη θάλασσα. Στο σημείο του Σταυρού θα γνωριστούμε, θα αναφερθούμε στο τι σημαίνει να είμαστε ενσυνείδητοι και σταδιακά θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας. Δεν θα αναλώσουμε το χρόνο μας σε θεωρίες, μόνο σε λίγα στοιχεία που θα μας
βοηθήσουν σε αυτό το πρώτο βήμα προς την επίγνωση του «εδώ και τώρα» αφήνοντας πίσω σκέψεις που μας δυσκολεύουν να απολαύσουμε μικρές στιγμές. Θα περπατήσουμε κατα μήκος του δρόμου από το πεζοδρόμιο και γιατί όχι ανάμεσα και πάνω από τα βράχια. Το σημείο του Σταυρού και όλη η Πειραϊκή προσφέρει φυσικά
καθίσματα από πέτρα οπότε αν κάποι@ είναι ευαίσθητ@ στις σκληρές επιφάνειες μπορεί να φέρει ένα μικρό μαξιλαράκι.

Στενό πεζοδρόμιο που ανοίγει σε κάποια σημεία, με δέντρα. Βράχια με λίες επιφάνειες, εύκολα στην πρόσβαση. Έχω επιλέξει μία απόσταση 400 μέτρων από το σημείο του Σταυρού όπου θα κινηθούμε με ασφάλεια. Προτείνεται ένα άνετο ντύσιμο και καπέλο. Σας συστήνω να αποφύγετε τις κοντές φούστες αρχικά για λόγους υγιεϊνής και μετέπειτα λόγω αέρα που είναι συχνός στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι θα είμαστε δίπλα στη θάλασσα και μπροστά μας απλώνεται ο Αργοσαρωνικός. Απαραίτητα ένα μπουκάλι νερό ή ότι άλλο θέλετε να πιείτε. Αποφεύγουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια της βόλτας. Έαν κάποιος επιθυμεί να καπνίσει, θα έχει τη δυνατότητα από ένα σημείο της βόλτας και μετά. Θερμή παράκληση να μην πετάξουμε σκουπίδια στο χώρο παρά μόνο στους κάδους σκουπιδιών.

Καλό να υπάρχει

– Ένα μπουκάλι νερό
– μία πετσέτα/στρώμα/οποιοδήποτε ύφασμα σας διευκολύνει για να κάτσουμε στο έδαφος

Ρουχισμός

– αθλητικό παππούτσι
– αθλητικά ρούχα ή
– άνετη ενδυμασία

ΚΑΙΡΟΣ

Βασικός παράγοντας για τη βόλτα μας είναι ο καιρός. Η βόλτα μας ακυρώνεται σε περιπτωσεις βροχής, χιονιού ή δυνατού αέρα. Ειδικότερα στην περιοχή της Πειραϊκής, όταν υπάρχει ένδειξη από 5 μποφόρ και άνω η βόλτα μας θα ακυρώνεται. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της βόλτας στο Άλσος. Σεβόμενοι πάντα τον καιρό για τη δική μας ασφάλεια, οι βόλτες μας μπορούν να ακυρωθούν τελευταία στιγμή αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση σας στέλνω ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα το προηγούμενο βράδυ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Δεν γίνεται προεξόφληση της θέσης. Αν δεν έρθετε, απλά δεν έχετε δώσει χρήματα.

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ

Η κράτηση θέσης γίνεται τηλεφωνικά στο 6976045068 ή μέσω email irokatri@info.gr. Στην περίπτωση του mail καλό είναι να υπάρχει ένα κινητό τηλέφωνο όπου θα σας καλέσω για την επιβεβαίωση της κράτησης. Αν δεν υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία δεν υπάρχει κράτηση.

ΑΠΟΥΣΙΑ

Σε περίπτωση που επιλέξετε να μην παρευρεθείτε επικοινωνήστε μαζί μου την προηγούμενη μέρα.
Σε περίπτωση ακύρωσης τελευταίας στιγμής λόγω υγείας ή κάτι αναπάντεχου επικοινωνήστε μαζί μου τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ

Αν για κάποιο λόγο αργήσετε μην ανησυχείτε. Μπορείτε να με ειδοποιήσετε καθώς είστε καθοδόν ώστε να σας περιμένουμε  10 λεπτά. Αν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση η ομάδα θα ξεκινήσει κανονικά στην ώρα της.

Κόστος συμμετοχής : 5€  Η εξόφληση γίνεται στο σημείο συνάντησης.
Ημερομηνίες διεξαγωγής : Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν είστε παρέα, από 2 άτομα και πάνω, μπορούμε να κλείσουμε τη βόλτας μας μία ανεξάρτητη ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να σας ενημερώσω εγώ για την επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία.

Σημείο συνάντησης:  Πειραϊκή και Άλσος Συγγρού. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία που σας ενδιαφέρει περισσότερο.

Αριθμός ατόμων: Από 2 έως 10 άτομα

Διάρκεια : 60 λεπτά

Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεις θέσεων : 6976045068
Email: info@irokatri.gr

Κατάλληλο για μεμονομένα άτομα, παρέες και οικογένειες

**extra tip
Αυτός o τρόπος μπορεί να δώσει χώρο στον εγκέφαλο μας να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό και να αλλάξουμε μία συμπεριφορά που μας δυσκολεύει στις σχέσεις μας με τους γύρω μας και τον εαυτό μας.

Όπως οι μηχανικές κινήσεις του σώματος που συμβαίνουν χωρίς σκέψη ( αναπνοή ) αντίστοιχα είναι και οι αυτόματες σκέψεις και συμπεριφορές που ανακυκλώνονται στα εισερχόμενα ερεθίσματα. Παγιομένοι τρόποι που συχνά δημιουργούν επικοινωνιακά προβλήματα στις σχέσεις αφού δεν αφήνουν περιθώριο για μια καινούργια αντίδραση που ίσως οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.