Καλώς ήρθατε στην Ενσυνείδητη Διατροφή! – Online workshop
Κύκλος 4 συναντήσεων.
Το εργαστήριο είναι ατομικό. Μέσα από τη μεταξύ μας συνάντηση θα μπορέσεις να τοποθετηθείς γύρω από τους προβληματισμούς σου έχοντας τον χρόνο να εστιάσουμε πάνω σε αυτούς. Οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου ώστε να μπορείς να τις αξιοποιείς και με το πέρας της συνάντησης μας. Θα εστιάσουμε στην καθημερινή δραστηριότητα του φαγητού και με τη βοήθεια του mindfulness θα πάρεις μία διαφορετική «γεύση» στο πως καταναλώνεις το φαγητό σου.
Στόχος του εργαστηρίου είναι :
- να αρχίζεις να προσεγγίζεις το φαγητό με έναν πιο ενσυνείδητο τρόπο αυξάνοντας την απόλαυση και μειώνοντας τον ρυθμό κατανάλωσης τροφής
- να εντοπίσουμε σκέψεις και συναισθήματα που σε οδηγούν σε έναν πιο συναισθηματικό τρόπο τροφής
- να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου
- να βοηθήσουμε με το άγχος στην καθημερίνοτητα σου και πως επηρέαζει τη διαδικασία του φαγητού.
Η πρακτική του mindfulness (ενσυνειδητότητα) έρχεται να μας θυμήσει να στρέψουμε την προσοχή μας στο που βρισκόμαστε στο «εδώ και τώρα». Ζω την καθημερινότητα μου με ενσυνείδητο τρόπο, κάτα mindfulness, σημαίνει ότι ανακτώ τον έλεγχο της προσοχής μου σε ένα μεγάλο βαθμό της καθημερινότητας μου. Το mindfulness με την «περιέργεια του αρχάριου» έρχεται να μας βοηθήσει να θυμηθούμε πως προσεγγίζουμε τις στιγμές μας χωρίς κριτική και χαρακτηρισμούς. Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας αφήσει να φύγουν σκέψεις που συνήθως πιάνουν χώρο και χρόνο, δίνουμε την ευκαιρία να βιώσουμε μία εμπειρία που μας φαίνεται ίδια με έναν διαφορετικό τρόπο
Τι σημαίνει συναισθηματικός τρόπος κατανάλωσης τροφής;
Αυτός ο τρόπος χαρακτηρίζεται από την τάση των ανθρώπων να τρώνε υποκινούμενοι από τα συναισθήματα τους. Το φαγητό έρχεται να προσφέρει μία παροδική συναισθηματική ικανοποίηση στον σύγχρονο άνθρωπο που περιβάλλεται από καταστάσεις που τον εξαντλούν συναισθηματικά.
Τα συναισθήματα που έρχεται να καλύψει το φαγητό δεν είναι μόνο τα αρνητικά όπως τείνει να πιστεύουμε, είναι και τα θετικά που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε. Άγχος, ντροπή, τάση να μείνει κάποιος στο παρασκήνιο, αίσθηση ασφάλειας είναι λίγες από τις συνθήκες που μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στο συναισθηματικό φαγητό.
Με τον κλινικό όρο συναισθηματική υπερφαγία εννοούμε μια δύσκολη/δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που ο άνθρωπος χάνει τον έλεγχο στο φαγητό καταναλώνοντας έτσι μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η δύσκολη διαδικασία συντελεί στην αύξηση βάρους και σε σοβαρά προβλήματα του πεπτικού
συστήματος. Η ανάγκη για φαγητό δεν στηρίζεται στη βιολογική πείνα αλλά στην κάλυψη συναισθηματικών αναγκών γι΄αυτό και η προτίμηση των προϊόντων που καταναλώνονται είναι πλούσια σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη.
Πώς μπορώ να αναγνωρίσω την υπερφαγία;
· Αν τρώω πάρα πολύ γρήγορα (η τροφή αμάσητη)
· Αν τρώω έως ότου αισθανθώ δυσάρεστα
· Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού ενώ δεν υπάρχει φυσική πείνα
· Τρώγοντας μόνο λόγω της αμηχανίας
· Μετά το φαγητό νιώθω συναισθήματα ντροπής, θλίψης, ενοχής.
· Νιώθοντας αδυναμία ή φόβο να ξεφορτωθώ το φαγητό που κατανάλωσα
· Αν παράλληλα συμβαίνει μείωση κοινωνικότητας – απομόνωση.
Γιατί να παρακολουθήσω αυτό το εργαστήριο;
Ο τρόπος και ο χρόνος που αφιερώνουμε στη διάρκεια του φαγητού επηρεάζονται πολύ από τις συνθήκες της καθημερινότητα μας. Ξεχνάμε ότι η διαδικασία του φαγητού (μαζί με τον αέρα που αναπνέουμε), είναι η σημαντικότερη διαδικασία για την επιβίωση μας αφού έρχεται να αναπληρώσει καθημερινά όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας .
Χαμένοι μέσα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι το φαγητό, μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο ικανοποίησης απλά γιατί «πρέπει» να φάμε.
→ Τρώμε γρήγορα ή αλλιώς στο «πόδι» γιατί βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό
→ Προσπερνάμε την ώρα του φαγητού γιατί δεν έχουμε τελειώσει αυτό το «σημαντικό» που δουλεύουμε.
→ Ξεχνάμε να φάμε χαμένοι μέσα στην ταχύτητα της δουλειάς και των υποχρεώσεων
Υπάρχουν στιγμές που η ψυχική μας διάθεση, μας οδηγεί να ανοίξουμε το ψυγείο. Στεναχώρια, θλίψη, αίσθημα απομόνωσης λίγα από τα πολλά συναισθήματα που «παίρνουν τα πιρούνια» και μας οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση του φαγητού χωρίς να αισθανόμαστε πείνα. Φαντάζει τελετουργικό, μία έξοδος από τις σκέψεις μας, ένα καταφύγιο να κρύψουμε τα συναισθήματα μας αλλά στο τέλος της διαδικασίας όλα αυτά τα «θετικά» φαίνεται να εξαφανίζονται.
Τρώμε λαίμαργα κάτι που μας αρέσει πολύ. Τρώμε γρήγορα μεγάλες ποσότητες πιστεύοντας ότι το απολαμβάνουμε, είναι όμως έτσι; Άραγε νιώσαμε την γεύση του φαγητού; νιώσαμε την απόλαυση της μπουκιάς που μόλις κατάπιαμε; Η γρήγορη κατάποση του φαγητού δεν μας δίνει το χρόνο να απολαύσουμε το φαγητό μας, δημιουργεί προβλήματα στην πέψη μας (βαρυστομαχιά, αίσθηση εμετού) και πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Μπορεί οι παραπάνω συνθήκες να μην είναι καθημερινό φαινόμενο, μπορεί να είναι σποραδική συμπεριφορά αλλά :
• φτάνει να μας χαλάσει τη δίαιτα που με τόση προσδοκία αρχίσαμε
• φτάνει να μας προκαλεί δυσπεψία και συχνά προβλήματα στο πεπτικό μας σύστημα
• φτάνει να μας στερεί την απόλαυση ενός γεύματος
• φτάνει να μας φτάνει σε στιγμές να χάνουμε τον έλεγχο
• φτάνει να αισθανθούμε τύψεις και ενοχές
Σε ποιους απευθύνεται;
→ Σε άτομα που:
• δυσκολεύονται να απολαύσουν το φαγητό τους
• τρώνε γρήγορα
• έχουν συναισθηματικό τρόπο πρόσληψης τροφής
• δυσκολεύονται να κρατήσουν μία ισορροπημένη διατροφή
• δυσκολεύονται να κρατήσουν τη διαδικασία της δίαιτας
• έχουν άγχος στην καθημερινότητα τους
• θέλουν να μάθουν έναν πιο ενσυνείδητο τρόπο διατροφής.
Πως μπορώ να συμμετέχω;
Για να κλέισουμε ραντεβού ή να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο μπορείτε να :
• συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή
• να με καλέσετε στο 6976045068
Ημερομηνίες και Κόστος συμμετοχής
Ο αριθμός των συναντήσεων είναι 4 σε διάρκεια ενός μήνα, δηλαδή 1συνάντηση τη βδομάδα. Η διάρκεια κάθε μας συνάντησης είναι τα 60 λεπτά.
Την ημέρα και την ώρα του εργαστηρίου την αποφασίζουμε μαζί στην επικοινωνία που θα έχουμε.
Το κόστος είναι στα 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.