A mindful eating PICNIC

Σας προσκαλώ σε ένα picnic ενσυνείδητης διατροφής!
Τρώγοντας θα μιλήσουμε για φαγητό, θα γνωριστούμε , θα έρθουμε σε επαφή με εμάς.  Όλα αυτά σε  ένα picnic στη φύση με στραμμένη την προσοχή μας στις εξωτερικές και εσωτερικές αισθήσεις μας.

Το πικνικ μας θα διαρκέσει 2 ώρες και θα περιλαμβάνει ασκήσεις εμπευσμένες από τον χώρο του mindfulness συμπεριλαμβανομένης την άσκηση της ενσυνείδητης διατροφής (mindful eating).

Το mindful eating χρησιμοποιεί τις τεχνικές του mindfulness ώστε να είμαστε συνειδητά παρόν (to be mindful) στις διαδικασίες του φαγητού.  Ο στόχος είναι να στρέψουμε την προσοχή μας από τις εξωτερικές σκέψεις που μας αποσπούν από το φαγητό, στην εξερεύνηση και την απόλαυση του. Παράλληλα μας βοηθά στην παρατήρηση των σκέψεων ή των συναισθημάτων που μας οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση του φαγητού και βοηθάει στην ανάκτηση του ελέγχου απέναντι της.

Τι είναι το mindful eating?

Το mindful eating είναι η επίγνωση της τροφής και του ποτού που βάζεις στο σώμα σου κάθε στιγμή της διάρκειας του φαγητού. Περιλαμβάνει την παρατήρηση των συναισθημάτων που δημιουργούνται από το φαγητό και τα σήματα που στέλνει το σώμα για τη γεύση, την ευχαρίστηση και το κορεσμό. Το mindful eating εστιάζει στην απλή αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων, των σκέψεων και των σωματικών αισθήσεων που υπάρχουν ή εμφανίζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την κατανάλωση της τροφής ενώ ταυτόχρονα μας προτρέπει να αποφύγουμε την κριτική τους.

Για τους περισσότερους από εμάς η έντονη καθημερινότητα μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τα γεύματα με βιασύνη. Συνηθίζουμε να τρώμε στο αυτοκίνητο για να προλάβουμε να πάμε στη δουλειά, στο γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή ή στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση. Τρώμε ασυναίσθητα κατεβάζοντας φαγητό ανεξάρτήτως αν πεινάμε ακόμα ή όχι. Σε πολλές περιπτώσεις καταναλώνουμε φαγητό χωρίς να πεινάμε για να ικανοποιήσουμε συναισθηματικές ανάγκες, να ανακουφίσουμε το stress ή να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα συναισθήματα όπως τη θλίψη, την ανησυχία, τη μοναξιά ή τη βαρεμάρα.

Έχοντας στόχο την απόλαυση και την ομαλή κατανάλωση τροφής, το mindful eating μπορεί να δώσει μία διαφορετική κατεύθυνση στον τρόπο που τρεφόμαστε και να μας χαρίσει την αίσθηση της ευεξίας στην καθημερινότητα μας. Το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας στην επιβίωση του οργανισμού μας, ας δώσουμε στον εαυτό μας και στο σώμα μας την προσοχή και την φροντίδα που του αξίζει.

Το mindful eating:

–> σας βοηθάει να μάθετε να προσεγγίζετε το φαγητό σας με μια πιο λειτουργική συμπεριφορά,
–> συνεισφέρει στην εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και το σώμα σας,
–> ξεκαθαρίζει συναισθήματα που σας παρασύρουν σε έναν μη λειτουργικό τρόπο σίτισης,
–> σας βοηθάει να νιώσετε πως αντιδράει το σώμα σας στη σκέψη του φαγητού,
–> βοηθάει την ομαλή πέψη
–> επαναφέρει την απόλαυση όταν τρώτε.

Σε ποιους απευθύνεται

–> Σε άτομα που έχουν εντοπίσει δυσλειτουργία στον τρόπο που τρέφονται
συναισθηματική υπερφαγία, βουλιμία, τάσης ανορεξίας
–> Σε άτομα που δυσκολεύονται να κρατήσουν μια δίαιτα
–> Σε άτομα με άγχος που παραλείπουν το φαγητό
–> Σε άτομα που τρώνε βιαστικά
–> Σε όσους δεν μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους
–> Σε όσους θέλουν να ενυσχύσουν το wellness στη ζωή τους

Γιατί σε εξωτερικό χώρο; 

Η φύση συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία μας και λόγω συνθηκών δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε χρόνο να έρθουμε σε επαφή μαζί της. Ένας απλός περίπατος μειώνει το άγχος καθώς μειώνεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη. Η παραμονή μας σε ένα φυσικό τοπίο ενισχύει αποτελεσματικά την προσοχή μας, τη δημιουργικότητα μας καθώς και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για τον κόσμο γύρω μας. Η σύνδεση που δημιουργείται με τον εαυτό μας και το φυσικό περιβάλλον τονώνει τη διάθεση, μας χαρίζει ευεξία και  ψυχική ηρεμία.


Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

–> Ένα φαγητό, οτιδήποτε σας αρέσει, που να αντέχει εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 3 ώρες
–> Ένα στρωματάκι/μαξιλαράκι για να καθήσετε πάνω του

*Σας συνιστώ ένα άνετο/αθλητικό ντύσιμο

Διάρκεια : 2 ώρες

Ημερομηνίες : Τετάρτη 18 Μαΐου , Κυριακή 29 Μαΐου,  Δευτέρα 30 Μαΐου.

Τόπος :  Άλσος Συγγρού,  Μαρούσι Αττικής

Πρόσβαση : Με τη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός)  , με λεωφορείο , με αυτοκίνητο

* θα σας σταλεί σχετικό link με την τοποθεσία.

 


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΚΑΙΡΟΣ

Σε περίπτωση που ο καιρός δεν επιτρέψει την συνάντηση μας, οι ημερομηνίες θα μετατεθούν για την επόμενη εβδομάδα.  Η ενημέρωση για αλλαγή γίνεται την προηγούμενη ημέρα. Αν κάποιος/α/ο δεν μπορεί να παρευρεθεί στην επόμενη ημερομηνία μπορεί να επιλέξει να συμμετέχει σε μία άλλη ομάδα της ίδιας θεματικής ‘A mindful picnic’.

  • ΧΩΡΟΣ

Ένα εργαστήριο που λαμβάνει χώρα σε έναν εξωτερικό χώρο έχει την πιθανότητα παρεμβολής του από κάποιο εξωγενή παράγοντα. Εξωγενείς παράγοντες είναι ήχοι του περιβάλλοντα χώρου, ζώα και άνθρωποι. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο εκτός ομάδας μας πλησιάσει με διάθεση συζήτησης ή παραμονής στο χώρο πολύ κοντά με την ομάδα μας, είναι δική μου ευθύνη να του εξηγήσω ευγενικά και να το στρέψω προς αποχώρηση ώστε να συνεχίσουμε το εργαστήριο.

*Οι ώρες που έχουν επιλεχθεί για την ομαλή διεξαγωγή του εργαστηρίου είναι με χαμηλή προσέλευση ανθρώπινης δραστηριότητας.

* Η τοποθεσία του εργαστηρίου δεν είναι εμφανή από το κεντρικό μονοπάτι, υπάρχει όμως πάντα η περίπτωση κάποιο άτομο ή ομάδα ατόμων να περάσει από κοντά μας και να μας προσπεράσει.


Το εργαστήριο μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ατομική συνάντηση. Συνιστάται σε άτομα  που δυσκολεύονται να συναναστρέφονται με κόσμο. 

–>  Μία ομάδα μπορεί να σε γεμίσει με πλούσιο υλικό αφού μπορείς να μοιραστείς  σκέψεις και να ακούσεις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. Μην στερήσεις από τον εαυτό σου μια τέτοια ευκαιρία. Θα έχεις τον χώρο, τον χρόνο και την επιλογή να εκφραστείς με τον τρόπο που αισθάνεσαι άνετα εφόσον το επιθυμείς. Αν θέλεις να συμμετάσχεις στο ομαδικό και δυσκολεύεσαι μπορούμε να έχουμε μια ολιγόλεπτη επικοινωνία ώστε να έχουμε μία πρώτη επαφή και να δούμε μαζί πως θα μπορούσες να συμμετάσχεις.

Σας ευχαριστώ πολύ

Ηρώ Κάτρη

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία